Guggenheim verden over

De aller fleste har hørt om de fantastiske Guggenheim-museene som finnes på flere steder verden over. Det er spennende arkitektoniske mesterverk som kombinerer spennende kunst med utsøkt arkitektur. De to mest spennende og velkjente Guggenheim-museene er å finne i New York og i Bilbao.

shutterstock_299755598

Santi Rodriguez / Shutterstock.com

Solomon R. Guggenheim var en filantrop som startet en stiftelse som jobber med moderne kunst, og som styrer alle Guggenheim-museene i verden. Det første permanente museet som Guggenheim planlagte, ble tegnet av Frank Lloyd Wright og bygget i New York. Det er et spennende, sirkulært bygg laget av betong og malt hvitt. Museet har høstet både ros og kritikk siden det åpnet i 1959.

Guggenheim-museet i Bilbao har også høstet både ros og kritikk. Det ble åpnet i 1997 og arkitekten bak det var Frank Gehry. Bygget er utfordrende og innovativt, og ser nesten ut som arkitekten har tegnet tilfeldige streker på papiret – og deretter bygget det. Bygget og alle kurvene er dekket av glass, titan og kalkstein. Det har blitt omtalt som et mesterverk og kalt en av verdens mest spektakulære bygninger. Museet har også satt den baskiske hovedstaden Bilbao på verdenskartet som en spennende, kunstdestinasjon.