Sydneys Operahus

Det velkjente operahuset er noe av det første mange tenker på hvis en nevner Sydney. Sydney Opera House er en multikunstscene for performence kunst i Australia. Det ble designet og bygd av den Danske arkitekten Jørn Utzon og hadde sin offisielle åpning i oktober 1973.

Det er en av de mest særpregede og også berømte bygninger fra 1900-tallet og er et av de mest travle performace kunst sentrene i verden med over 1,2 millioner besøkende hvert år. Det har også blitt oppført i UNESCO listene i juni 2007.

Det hele startet med en design konkurranse som Joseph Cahill startet i 1955, det ble stor respons med hele 233 innsendte design, fra arkitekter fra 32 forskjellige land. Kriteriene for designet var blandt annet at det skulle inneholde en stor hall med 3000 sitteplasser og en mindre hall med 1200 sitteplasser.

Vinneren ble annonsert i 1957 og det var da Jørn Utzon som vant 5000£ for førsteplassen.

Stilen på bygget er en moderne ekspressionistisk design og består av rundt 1000 rom som inkluderer fem theater, fem øvelsesstudio, to hovedsaler, fire restauranter, seks barer og opptil flere souvenir butikker.

De hvite buenes myke og organiske former var i forslaget kombinert med orientalsk og mellomamerikansk inspirasjon som ga det ikoniske landemerket som var ønsket.

Utzon ønsket også å skape en fasade som ikke var lik fra alle sider, om man beveger seg rundt husets fasade fra vannet så endres den hele tiden, en såkalt femte fasade. Bygningens organiske form og mangelen på dekorasjoner på fasaden gjør den tidløs.